Onderzoek Norton: 2,4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd 689.4 miljoen personen, waaronder 2,4 miljoen Nederlanders, het slachtoffer geworden van cybercrime, zo blijkt uit het jaarlijkse Norton Cybersecurity Insights Report. De kosten die daarmee gepaard gaan bedragen voor Nederland € 157,9 miljoen ($172.2 miljoen USD) en wereldwijd $125.9 miljard (USD). 

Ondanks deze getallen hebben nog mensen de gedachte dat het hen niet zal overkomen. Een van de grootste problemen op dit moment is onze manier van gebruik van wachtwoorden. Hoewel de basis van je persoonlijke cybersecurity een goed wachtwoord is, besteden maar weinig mensen hier aandacht aan en blijven te makkelijke wachtwoorden gebruiken. Daarnaast worden wachtwoorden ook makkelijk gedeeld met anderen. Verbazingwekkend maken de zogenaamde "Millennials" de meeste kans om slachtoffer te worden van cybercrime. 

Anderzijds is er ook vrij veel bewustzijn ten aanzien van de gevaren die op de loer liggen:

  • 6 van de 10 personen denken dat het gebruik van een openbaar wifi-netwerk gevaarlijker is dan het gebruik van een openbaar toilet. 
  • consumenten wereldwijd geloven dat de kans dat hun credit card gegevens gestolen worden twee maal zo groot is dan dat hun portemonnee wordt weggenomen. 
  • 4 van de 5 personen is bezorgd om slachtoffer te worden van cybercrime.
  • 61% gelooft dat het risico op identiteitsfraude nog nooit zo groot is geweest.  

Lees hier het volledige rapport van Norton. Bekijk hier de cijfers voor Nederland. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF