Cyberincidenten bedrijven beter binnenskamers oplossen

Bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een digitaal misdrijf, kiezen er vaak om goede redenen voor het incident binnenskamers op te lossen. Dat zegt Aldo Verbruggen, partner bij het internationaal opererende advocatenkantoor Jones Day in een gesprek met het FD. Cybercrimezaken worden zelden opgelost en melding doen kan voor het slachtoffer uitmonden in verplichte openbaring en dus reputatieschade. Advocaat Aldo Verbruggen wijst zijn cliënten steeds vaker op de nadelen.

‘Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld.’


Lees verder:


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF