'Kabinet wil dat politie beveiligingslekken geheim kan houden'

Het kabinet wil dat de politie geheime beveiligingslekken moet kunnen gebruiken om de computers van criminelen te hacken. Zulke lekken mag de politie dan ook een tijd geheim houden.

Dat wil het kabinet binnenkort voorstellen. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een nieuwe versie van de Wet computercriminaliteit, die de politie toestemming zou geven om verdachten te hacken. Daarbij was echter nog onduidelijk in hoeverre de politie toestemming zou krijgen tot zogenoemde zero-day-lekken, die nog niet bekend zijn bij de maker van de kwetsbare software of hardware.

Eerder dit jaar gaf de Nationale Politie aan zulke lekken te willen gebruiken, maar verzekerde plaatsvervangend hoofd Inge Philips dat deze vervolgens direct zouden worden gemeld bij het Nationaal Cyber Security Centrum, zodat ze kunnen worden gedicht. Het kabinet wil echter dat de politie juist kan wachten met het melden van dergelijke softwarelekken. Dat zou opsporingsdiensten de gelegenheid geven om vaker een beveiligingsgat te gebruiken, voordat een software-update de mogelijkheid blokkeert. Naast opsporingsdiensten zouden ook hackers de nog niet gemelde beveiligingsproblemen kunnen benutten, mits zij hiervan op de hoogte zijn.

Bron: NU.nl

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF